Ik ga op Groen!

Gepubliceerd op 11 januari 2021 om 21:35

Het groene dieet is een Ayurvedisch dieet waarbij je een periode alleen vruchten, noten, zaden en groene groenten eet. Behalve dat je met voeding aan de slag gaat, is het daarnaast een mooie manier om meer in contact te komen met jezelf. Door verschillende oefeningen en meditaties ga je niet alleen je lichaam maar ook je geest reinigen. Je wordt je bewust van onderliggende patronen en krijgt individuele begeleiding om patronen te doorbreken en oude zaken op te ruimen. Door zowel geestelijk als lichamelijk te ontgiften start krijg je meer energie. Je voelt je schoner, fitter en helderder. 

Ga voor de volledige transformatie met steun van een therapeut en individuele coachings gesprekken zodat er de tijd en aandacht is die jij verdient. Geniet van afgestemde meditaties en oefeningen ter ondersteuning. 

Het dieet bestaat uit 3 fasen, namelijk een afbouwfase, de groene periode en de opbouw fase. Het is belangrijk dat je lichaam voldoende tijd krijgt om te wennen aan de veranderingen, en zo heb je ook de tijd om je mentaal voor te bereiden. Tijdens de afbouwfase worden eerst bepaalde voedselcombinaties aangepast waardoor je verteringssysteem optimaler kan werken. Vervolgens worden de producten die belastend zijn uit de voeding gehaald of vervangen door gezondere alternatieven. Denk hierbij aan alcohol, suikers maar ook zuivelproducten en dierlijke eiwitten. Langzaam wordt toegewerkt aan een voeding met veel groenten en fruit, dat steeds groener van kleur wordt. De volledige groene periode kan variëren naar wens, maar is minimaal 1 week. Soms ontstaat er na deze week de behoefte om langer door te gaan. Uiteindelijk is het niet de intentie dit patroon voor een te lange periode vast te houden, omdat je dan een aantal essentieel voedingsstoffen tekort zult komen, Echter wanneer het een periode van 1 week is, vormt dat geen probleem voor je lichaam. Na de groene periode moet je lichaam weer langzaam gaan wennen aan andere voedingsmiddelen. Ook hierin is een specifieke opbouw belangrijk. Bouw je te snel of in de verkeerde volgorde op, kun je last krijgen van bijvoorbeeld buikpijn, diaree of vermoeidheid. Tijdens het opbouwen is het vooral belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Waar heb je behoefte aan? Welke voedingsstoffen voeden jou? Welke combinaties geven je energie of maken je juist vermoeid? In deze laatste fase leer je ontzettend veel over jezelf en je lijf. 

Tijdens het hele proces is meditatie, lichaamsbeweging en bewustwording een belangrijk onderdeel van de dagelijkse routine. Het aangeven van grenzen en aandacht geven aan jezelf zijn thema's die tijdens sit proces regelmatig aan de orde komen.Het groene dieet is een dieet wat je doet uit liefde en compassie voor jezelf, in plaats van strengheid en ontzeggen van plezier. Het doel van het dieet is niet afvallen, hoewel dit een veelvoorkomende bijkomstigheid is. Het doel is goed voor jezelf en je lijf te zorgen, vanuit liefde en zachtheid.  

Het persoonlijk traject op maat kan bestaan uit;

  • Professionele begeleiding op maat in de vorm van individuele gesprekken.
  • Hulp bij het samenstellen van je week-menu waarbij rekening gehouden kan worden met allergieën en voedingsvoorkeuren.
  • Elke week een aantal nieuwe recepten.
  • Lichamelijke oefeningen om je te ondersteunen.
  • Meditaties om je te ondersteunen.
  • Een klein cadeautje voor een goed begin.

2021 - In de groep

In de 40 dagen voor Pasen (21 februari t/m 1 april 2021) gingen we op groen! Door deze 40 dagen met elkaar te doorlopen (weliswaar online dit jaar ivm corona) zijn we gesteund door de verbondenheid van een groep. Je doet het zelf, maar niet alleen. We deelden recepten maar ook tips over hoe je dat bijvoorbeeld doet met een gezin en andere praktische zaken. We inspireerden elkaar in deze bijzondere periode waarin verbondenheid soms niet vanzelfsprekend is.

Doe jij volgend jaar ook mee? Zowel beginners als gevorderden zijn van harte welkom. Wij hebben je graag erbij!

Waarschijnlijk is er de mogelijkheid om de editie van 2022 te laten vergoeden door de zorgverzekering vanuit het aanvullende pakket. Hierover later meer!