Het innerlijk gezin

Het klinkt een beetje als familieopstellingen maar toch is het een ander concept. Waar bij familieopstellingen je daadwerkelijke familie een grote rol speelt, maak ik bij het werken met een innerlijk gezin gebruik van archetypen. Het mooie van het werken met een innerlijke gezin is dat dit allemaal in jou leeft en jij hier dus invloed op hebt en veranderingen in kunt aanbrengen die jou verder helpen. Ik zal eerst kort iets vertellen over de verschillende gezinsleden. Vervolgens kan ik iets vertellen over verschillende problemen die in het gezin kunnen ontstaan. Natuurlijk is alles was ik schrijf super gegeneraliseerd om ervoor te zorgen dat iedereen zich in deze lijnen kan vinden. Wat ik schrijf gaat niet zozeer om de woorden maar vooral over de energie dat het beeld in zich draagt.

Lees meer »

Ik ben chocola!

Tijdens het gehaaste kerstontbijt op school, dat een week te vroeg kwam door de maatregelen, zag ik een verdrietig gezicht. Het zat verscholen achter een pluk lang haar, achter in de kring rond de tafel met lekkers. Ze at niet, lachte niet en zat er maar een beetje bij. Ze had gezegd tegen haar vriendinnen dat ze misselijk was en zo zag ze er ook uit. Terwijl iedereen rond het kleine kerstboompje op tafel lekker aan het kletsen en smullen was wenkte ik haar op de gang.

Lees meer »

Gelukkig Nieuwjaar!

Gisteren was het 31 oktober Halloween, morgen vieren we allerheiligen en de dag van de doden zoals in de film Coco. De dagen waarop de wereld van de levende en de wereld van de doden dicht bij elkaar zijn. Op deze dag vierden de Kelten vroeger Samhein, het begin van de winter. Het begin van de winter was voor hen ook het begin van het nieuwe jaar. Het nieuwe jaar begint met rusten, naar binnen keren met de oogst van het afgelopen jaar. Ben jij klaar om jezelf recht in de ogen aan te kijken?

Lees meer »

Eenzaamheid

De afgelopen tijd, met de lockdowns en 1,5 meter afstand is voor veel mensen een eenzame periode geweest. Nu komt het einde in zicht van alle coronamaatregelen. Dat betekent dat we elkaar (bijna) weer mogen knuffelen, omhelzen en een kus geven. Super fijn maar tegelijkertijd vind ik het ook wel weer spannend. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het soms ook wel fijn vond, die bubbel van 1,5 meter om me heen. Lekker veilig in mijn eigen space. Ik maak graag een praatje met mensen die ik tegenkom, maar de ander echt dichterbij laten komen vind ik spannend.

Lees meer »

Helemaal puur jezelf zijn

Worden wie je bent. Wie kent die zin niet. Volgens mij is het de meest onmogelijke taak die je kunt krijgen. Om de taak te vervullen heb je namelijk informatie nodig over wie dat dan is, diegene die je bent. Vervolgens moet je dus blijkbaar actief iets gaan DOEN, om diegene te worden. Bovendien zou het betekenen dat je nu, op dit moment, jezelf niet bent. Maar wie kun je anders zijn, dan jezelf? 

Lees meer »

Geef nooit op... of juist wel?

Stel je voor dat je op een feestje bent. Je hebt het helemaal naar je zin. Je straalt, bent in je element. Maar precies op dat moment, als het net super gezellig is, moet je naar huis. Je baalt als een stekker, maar je bent dankbaar voor de mooie herinnering. De hele week denk je nog terug aan dat leuke feestje met een fijn gevoel in je buik.

Lees meer »

Ongeadresseerd reclamedrukwerk

Post krijgen is leuk, meestal. Maar je ontvangt ook wel eens post die minder leuk is. Zelf heb ik een sticker op de brievenbus om ervoor te zorgen dat ik geen ongeadresseerd reclamedrukwerk krijg. Toch ontvang ik nog vaak reclame dat geadresseerd is ‘aan de bewoners van’.

Lees meer »

De Wilg

Ze deed zo haar best totdat ze niet meer kon. Haar voeten deden zeer, haar ogen konden nauwelijks zien in het donker en ze rilde van de kou. Het meisje voelde zich alleen en verdwaald. Ze hield zich sterk. Huilen kon ze niet, alsof de bron van haar tranen al lang geleden was opgedroogd. Ze had honger en was moe. Uiteindelijk vond ze bescherming tegen de kou  onder de laaghangende takken van een treurwilg. Als een beschermd gordijn hingen ze om haar heen terwijl ze uitgeput in slaap viel. 

Lees meer »

Ik ga op Groen!

Het groene dieet is een Ayurvedisch dieet waarbij je een periode alleen vruchten, noten, zaden en groene groenten eet. Behalve dat je met voeding aan de slag gaat, is het daarnaast een mooie manier om meer in contact te komen met jezelf. Door verschillende oefeningen en meditaties ga je niet alleen je lichaam maar ook je geest reinigen. Je wordt je bewust van onderliggende patronen en krijgt individuele begeleiding om patronen te doorbreken en oude zaken op te ruimen. Door zowel geestelijk als lichamelijk te ontgiften start krijg je meer energie. Je voelt je schoner, fitter en helderder. 

Lees meer »

Op de wachtlijst voor de psycholoog...

Met rode, dikke ogen zit ze tegenover me. Moe en gespannen. Ze probeert naar school te gaan, constant alert en op scherp door haar angst. Ze heeft moeite om op te letten tijdens de les. Bij elk klein geluidje voelt ze direct haar hele lichaam verstarren. Haar hart bonkt en haar adem stokt. Dan zakt het langzaam weg tot het volgende geluidje, geurtje of beweging. De pauzes zijn slopend. Energie om later huiswerk te maken is er al helemaal niet. Haar ouders maken zich zorgen, om haar, de cijfers, de toekomst, om alles.

Lees meer »

Gastblog: De top 3 oliën voor een betere concentratie!

Je werk, studie ofwel het gewone leven is weer begonnen maar jij staat nog in de vakantie modus. Je gedachten dwalen continue af naar dat heerlijk warme strand. Je staart veel te vaak naar buiten en er komt niks uit je handen. Hoe heerlijk het ook is die vakantie modus er moet ook gewerkt worden. Aromatherapie kan je hierbij helpen. Essentiële oliën verdampen namelijk heel gemakkelijk en worden via je neuszenuw heel snel opgenomen. Deze neuszenuw staat in directe verbinding met je hersenen. Op deze manier kan een essentiële olie direct effect uitoefenen op je geest. Pure aromatherapie is veel meer dan alleen een geur. Mijn top 3 help je niet alleen beter te concentreren maar maak je ook vrolijk en help je alles beter te onthouden!

Lees meer »

Ik ben niet mijn gedachten!

Het is zo’n zin die ik vaak voorbij hoor komen tijdens de yogales. Wij zijn dol op diepzinnige onlogische Oosterse wijsheden. Klinkt mooi toch. Staat ook mooi, in een leuk lijstje aan de muur. Niet dat ik ooit teksten aan mijn muur zou hangen, maar het geeft een beetje de strekking weer waarin dit soort gezegden worden gebruikt. Deze week had ik ineens het gevoel dat ik echt begreep wat er ooit met dit gezegde is bedoeld. Een begrip wat veel dieper gaat dan de decoratieve waarde van een toffe spreuk.

Lees meer »