Hoe ga ik om met irritante en asociale mensen (en kinderen)? 5 Tips!

Gepubliceerd op 19 september 2018 om 21:56

Erger jij je ook zo aan die asociale mensen  en kinderen in je omgeving? Het lijkt wel of het er steeds meer worden. Jongeren die knetterharde muziek aan hebben, kauwgom eten met een open mond, rotzooi in de natuur dumpen, of oma’s die in de supermarkt onwijs in de weg staan. Maar ook mensen dichter bij jezelf. Je vriendin die loopt te roddelen, je collega die maar blijft zeuren en je man die zijn sokken maar niet in de wasmand doet. Alsof hij na al die jaren nog steeds niet weet waar dat ding staat. Echt zo irritant en bovendien nog eens slecht voor je humeur. Kun jij daar soms ook zo boos over maken?

Niet doen!

Al deze opgekropte woede is alleen maar vervelend voor jezelf. Jij hebt er immers last van, de ander niet. Tenzij je gaat gillen. En dan nog steeds bereik je vaak niet wat je zou willen. Geef jezelf een cadeautje en probeer de volgende 5 tips eens uit.

Tip 1. Stel een vraag.

Een oude dame staat rustig te kletsen in de supermarkt met haar vriendin. Deze dames staan daar heus niet om je te pesten. Ze staan daar omdat ze elkaar toevallig tegenkomen op deze plaats. Ze hebben aandacht voor elkaar en niet voor hun omgeving. Je zou achter ze langs kunnen bukken om de spaghetti te pakken, waarbij je net iets te hard tegen haar aan komt met je schouder. Je mompelt ‘sorry’ zonder haar aan te kijken en denkt ‘Ha! Lekker voor je. Moet je maar niet in de weg staan!’ Vervolgens loop jij geïrriteerd weg omdat die oma’s altijd in de weg staan, en blijft zij geïrriteerd achter. ‘Die jeugd van tegenwoordig…’ Je zou echter ook even aan kunnen kijken en vriendelijk kunnen vragen of je erbij mag. ‘Pardon mevrouw, mag ik er even bij?’ ‘ Ow natuurlijk. Sorry kind. We staan natuurlijk verschrikkelijk in de weg.’

Tip 2. Wees assertief.

Soms (vaak!) doen mensen iets uit gewoonte, zonder erbij na te denken, zonder kwade bedoeling. Wijs iemand erop en vertel erbij waarom je zou willen dat ze iets anders doen. Als je dit op een rustige manier doet en een logische beredenering hebt, is de kans groot dat iemand doet wat je vraagt. Dus de volgende keer in plaats van ‘ Schat, gatverdamme!’  en rollen met je ogen zou je het eens kunnen proberen met ‘Schat, zou je een glas kunnen gebruiken als je melk gaat drinken? Wanneer je uit het pak drinkt zal de melk namelijk sneller bederven.’ Doet hij het dan nog steeds niet? Skip naar tip 5.

Tip 3. Wees eerlijk.

Zit je collega steeds te zeuren dat het zo heet is op kantoor en dat iedereen van alles fout doet? Leg haar dan uit dat het je stoort in plaats van alleen maar te zuchten en in stilte te schelden in je hoofd. Zeg rustig dat jij het vervelend vindt. Zeg hoe jij je erbij voelt en daar kan ze niets op aanmerken want jouw gevoel is nu eenmaal jouw gevoel. Daarnaast is het voor haar fijn om te weten wat er met je is. Ze kan toch ook niet raden wat al dat gezucht betekend? Vaak helpt het anderen om je heen ook om zelf vaker eerlijk te zijn, als jij het ook bent.

Tip 4. Doe het lekker zelf.

Kan je er echt niet mee leven dat er overal sokken door het huis slingeren, maar krijg je het niet beredeneerd waarom je vriend/man/kind zijn sokken op zou moeten ruimen. Want ja, wat is nu echt een goede reden. Het staat slordig? Niet iedereen heeft de zelfde definitie van slordig. Doe het dan lekker zelf. Maar doe het niet om de zooi van iemand anders op te ruimen. Doe het omdat jij je eraan ergert. Je ergeren elke keer dat je ze ziet liggen kost namelijk veel meer energie dan gewoon even die sokken oppakken en in de wasmand gooien. Maar dan mag je er daarna niet meer over zeuren. Tegen niemand niet, ook niet je buurvrouw. Want jij hebt zelf besloten ze op te willen ruimen. En ja, je had echt wel een keus! Gaat dit je te ver? Dan heb je nog een laatste redmiddel.

Tip 5. Maak een compromis.

Sommige dingen zijn nu eenmaal niet zo belangrijk. Neem een stapje terug en besluit dat je niet in elk klein ding je gelijk hoeft te halen of jezelf hoeft te laten horen. Ga niet zeuren om elk klein onbelangrijk dingetje. Als iets je geen kwaad doet, laat het lekker zo zijn en ga verder met je leven.

 

Zoals Elsa heel wijs zingt; ‘Let it go… ’ .